POS PubOrder baruri si restaurante

POS pentru baruri si restaurante. Click aici!

RSS Feed Directory
1611 feed-uri in director

Automatizari Industriale | Inteligenta Artificiala

Secretele din spatele unei automatizari pentru porti
Sunt sigur ca de fiecarea data cand ati intrat intr-un supermarket v-ati intrebat oare cum se deschid usile atunci cand o persoana se afla in fata lor? Poate ca unii dintre voi au mers chiar mai departe si s-au gandit cum ar putea oare sa-si instaleze un asemenea sistem si acasa, sau la birou? Acum toate aceste intrebari si-au gasit un raspuns...In continuare va voi prezenta tehnologia care se afla in spatele acestor automatizari porti.

Pentru inceput as dori sa stabilim cateva notiuni de baza. Exista doua categorii de automatizari porti: sistemele glisante pentru usile de la garaj, de la lift, etc si sistemele pentru usi batante.

Acum ne vom ocupa de sistemele pentru usi glisante, urmand ca in viitor sa vi le prezint si pe celelalte.

Sa presupunem ca aveti deja montata o usa glisanta. Automatizarea incepe prin a monta un mecanism de deshidere automata care sa poata interpreta mesajul sosit de la stimulii externi.
Cum poate fi declansat acest mecanism? Este simplu si aveti chiar mai multe variante. Puteti folosi:

- un sezor de apropiere (asemeni celor din supermarket-uri)
- un buton pe care sa-l apasati cand doriti sa deschideti poarta sau usa
- un sistem de control al acesului cu ajutorul unei cartele
- automat (in cazul lifturilor)

Probabil ati observat ca un astfel de sistem de automatizari porti permite redeschiderea automata atunci cand poarta intalneste un obstacol. Aceast lucru este posibil datorita unor senzori de siguranta. Scopul acestor senzori este in primul rand de a preveni inchiderea portii atunci cand se afla o persoana in raza ei de actiune. Un astfel de sistem poate fi construit prin generarea unui semnal laser intre poarta si stalpul de sustinere. Daca acest semnal este intrerupt atunci poarta nu se mai inchide.

Acum ca stim cate ceva despre modalitatile prin care putem sa efectuam o automatizare porti sa trecem mai departe, si anume la tehnologia din spatele acestor sisteme.

Mecanismul de deschidere este plasat in spatiul de deasupra usii sau portii. Un motor, care ruleaza intr-o treapta inferioara pentru a putea avea o viteza si mica dar un cuplu mai mare, actioneaza un scripete montat la un capat al unei curele. Poarta este prinsa printr-o clema de aceasta curea. Pentru a deschide poarta sau usa, motorul roteste scripetele care actioneaza curea ce determina miscarea portii. Pentru a inchide poarta, sistemul se roteste in sens invers.

Acesta este, pe scurt, secretul care se afla in spatele tutor portilor si usilor automatizate. Nu este nimic magic, doar putina stiinta.


noreply@blogger.com (Robotica)

Casele inteligente va transforma intr-un membru al familiei Jetson
Eficientizarea energiei solare, producerea de energie prin fuziune nuclear, dezvoltarea realităţii virtual, case complet autonome fac parte dintre actualele mari provocari ale ingineriei. Descoperiri extraordinare care ar putea schimba pentru totdeauna viata pe care o traim. In continuare haideti sa vorbim despre casele inteligente sau casele complet automatizate.

Deja nu mai este un lucru iesit din comun ca o persoana sa controleze lumina, caldura, sistemul video sau audio al casei sale folosind o asa numita “telecomanada universala” si un computer. Desi suna foarte complicat, in realitate, lucrurile sunt mult mai simple.

Tehnologia necesara pentru a indeplini aceste sarcini se gaseste intr-un kit usor de instalat care contine toate componentele hardware necesare ( de la cronometre si senzori pana la dispozitivele wireless) si software. Aceste sisteme permit utilizatorului sa automatizeze orice process electric folosind computerul si o telecomanda.


Alegeti un pachet

In prezent sunt foarte multe firme pe piata care ofera pachete de automatizari ale caselor. Aceste pachete variaza de la simple kituri telecomandate pana la kit-uri complexe care include senzori de miscare, termostate sau echipament de supraveghere video. Toate aceste sisteme sunt insa controlate de doua tehnologii: X10, un protocol de comunicatii care permite uneltelor sa “vorbeasca” unele cu altele prin intermediul liniilor electrice obisnuite, si frecventa radio (FR), care este folosita pentru kit-urile telecomandate.

Modulul X10 contine niste mici cutii albe care se conecteaza direct la sursa de curent electric, in peretele care este folosit drept tinta. In plus, kit-ul mai contine doua tipuri de module pentru lampi, si un modul pentru unelte impreuna cu doua telecomenzi, un switch wireless si un senzor de miscare.

Modulul pentru unelte este folosit pentru a aprinde si a stinge lumina, pe cand modulele pentru lampi permit reglarea intensitatii luminoase. Pentru a putea integra toate aceste sisteme in arhitectura casei, clientul mai trebuie sa instaleze un soft pe care il gaseste pe pagina web a companiei producatoare. Rolul computerului aproape s-a sfarsit. Acum sistemul functioneaza chiar daca PC-ul este inchis, cele doua telecomenzi sunt stapanii acum.


Conecteaza-l si porneste-l

O data instalat soft-ul, este foarte simplu sa atribui o sarcina fiecarui modul doar folosind computerul. Pe ecran, modulele sunt reprezentate prin icoane pe care utilizatorul le poate denumi. Organizarea acestora se face mutand fiecare icoana in camera dorita (in birou, in baie, in bucatarie). Spre exemplu, icoana pentru caldura poate fi plasata in bucatarie in timp ce in bucatarie se afla un calorifer). O interfata atasata la PC prin USB comunica modulelor informatia prin reteau electrica a casei.


Cronometre si senzori


Adevarata putere a sistemului X10 si a altor sisteme de automatizari casnice similar se vede atunci cand utilizatorul incepe sa o foloseasca si pentru obiecte sau unele mari sau interconectate. Aceasta facilitate face posibila atasarea mai multor actiuni la un singur buton al telecomenzii. De asemenea un cronometru poate face totul complet autonom.

Spre exemplu, un utilizator poate seta lumina sa se aprinda atunci cand e intuneric afara si sa se stinga dupa o ora, apoi cand detecteaza o raza de lumina afara sa porneasca impreuna cu ceasul desteptator. Mai mult chiar, ganditi-va cum ar fi sa veniti acasa si prin simpla apasare a unui buton sa porniti sistemul audio si bulele din Jacuzzi.

Aceasta tehnologie va garanteaza ca o sa va simtiti ca un adevarat membru al familiei Jetson.

noreply@blogger.com (Robotica)

Robotii ghicitori
Cercetarile actuale din robotica aproape au reusit sa solutioneze una dintre cele mai dificile probleme ale robotilor, si anume, care este cel mai eficient mod de deplasare?

Pana acum "toate drumurile duc la Roma" prezicand un rezultat net favorabil pentru sistemele de ghidare care "ghicesc". Va intrebati ce sunt acestea? Mai intai trebuie sa aflati cum navigheaza robotii.

Majoritatea robotilor folosesc senzori si lasere pentru a putea intercepta si ocoli obstacolele, dar neavand un control asupra zonelor pe care nu le-au vizitat deja. Robotii care "ghicesc" se folosesc de inregistrarile facute pentru a incerca sa creeze o posibila harta a mediului inconjurator. Aceasta metoda este similara cu modul in care mintea umana percepe mediul inconjurator, fiind astfel o dovada in plus a progresului in inteligenta artificiala.

Ca o concluzie, am putea spune ca algoritmii deja existenti sunt capabili sa foloseasca informatiile adunate ce mai multi roboti pentru alcatuirea unei singure harti, acestia la randu lor putand comunica la randul lor intre ei pentru a descoperi zonele deja vizitate...Imaginativa o colonie de termite care pleaca in cautarea hranei...

noreply@blogger.com (Robotica)

Misterele roboticii la doar un click distanta...
Daca in urma cu aproximativ 50 de ani cineva ar fi indraznit macar sa isi imagineze ca robotica se va dezvolta atat de mult incat sa devina o parte integrata a vietii noastre, cu siguranta ca societatea l-ar fi categorisit ca pe un simplu visator...

Cati dintre dumneavoastra nu au ramas perplecsi cand au vazut pentru prima oara celebrul film al lui George Lucas, "Razboiul Stelelor"? Pe cati dintre dumneavoastra nu va fascinat micutul R2-D2? Acum toate acestea pot deveni realitate.

Toata aceasta isterie a robotilor a fost declansata de matematicianul grec Archytas, primul om care a reusit sa construiasca o masina care sa reproduca natura, construind un porumbel probulsat cu vapori, ce putea zbura singur pe distante mici.


Evolutia roboticii si a inteligentei artificiale a continuat permanent ajungand in prezent la capacitatea de a recreea aproape perfect natura, incepand de la mici insecte robot si terminand cu parti ale corpului uman si chiar oameni!!!

Profesori, elevi, studenti sau doar pasionati de robotica, inteligenta artificiala si automatizari, va propun ca in continuare sa descoperim impreuna misterele pe care le ofera natura cu ajutorul acestui copil jucaus, numit robotica, la doar un click distanta....

noreply@blogger.com (Robotica)